Troska o układ pokarmowy jest jednym z kluczowych elementów, które podkreśla dieta ajurwedyjska.
Pożywienie jest podstawą naszego życia. Jest nośnikiem energii oraz źródłem substancji budujących, regulujących i regenerujących nasz organizm. Jednocześnie może być także źródłem toksyn oraz przyczyniać się do stanów zapalnych i chorób. Co warto wyeliminować z diety wg ajurwedy, aby cieszyć się zdrowiem i równowagą?
Dieta ajurwedyjska to przede wszystkim dieta wegetariańska, choć w tradycyjnych tekstach ajurwedyjskich znajdziemy wzmianki o spożywaniu mięsa. Uznawano je za odżywcze, jednak tylko w określonych okolicznościach. Ważne jest, że białko pochodzenia zwierzęcego nie jest niezbędne dla zachowania zdrowia. Można je skutecznie zastąpić warzywami strączkowymi, nasionami, orzechami oraz produktami mlecznymi pochodzącymi od krów.
Dieta ajurwedyjska zaleca zarówno spożywanie produktów surowych, jak i gotowanych. Dieta proponowana przez ajurwedę charakteryzuje się różnorodnością i zrównoważeniem. Zaleca ona spożywanie świeżo przygotowanych posiłków naturalnego pochodzenia. Jedzenie ma nie tylko nasycać organizm, ale także przywracać zdrowie i pomagać w utrzymaniu równowagi psychofizycznej. Stosowanie lekkiej diety oraz różnych technik oczyszczających wspiera ten proces. Dodatkowo odpowiednie ćwiczenia fizyczne oraz techniki oddechowe są kluczowe dla osiągnięcia harmonii ciała i umysłu. Zastosowanie zasad diety ajurwedyjskiej może przynieść liczne korzyści zdrowotne i poprawić ogólne samopoczucie.
Czego unikać w jedzeniu, by chronić zdrowie?
Produktami spożywczymi, których powinniśmy raczej unikać, przestrzegając diety ajurwedyjskiej, są przede wszystkim różnego rodzaju używki – alkohol, kawa i czarna herbata. Powinniśmy unikać także żywności wysokoprzetworzonej i modyfikowanej genetycznie. Nie służą nam także oleje niskiej jakości, rafinowany cukier i sztuczne słodziki. Powinniśmy uważać także ze smażeniem w głębokim tłuszczu i wielokrotnym odgrzewaniem jedzenia.
Podstawą diety ajurwedyjskiej jest zachowanie równowagi wszystkich smaków – słodkiego, słonego, ostrego, gorzkiego, cierpkiego i kwaśnego. Brak zachowania tych równowag prowadzi do podrażnień układu pokarmowego. Brzmi skomplikowanie? Wszystko Tobie wytłumaczą!
Techniki terapeutyczne oraz dieta dopasowywane są do indywidualnej konstrukcji człowieka na konsultacji dietetycznej lub ajurwedyjskiej.
Jak dodatkowo wzmacniać nasz układ pokarmowy?
Nie tylko jedzenie wzmacnia nasz organizm. Idealnym uzupełnieniem diety ajurwedyjskiej jest odpowiednia ilość ruchu oraz różnego rodzaju zabiegi, masaże i terapie holistyczne. Dopasowaniem właściwych metod zawodowo zajmują się konsultanci ajurwedyjscy, którzy rozplanowują cały proces powrotu pacjenta do zdrowia.
Konsultant będzie Twoim przewodnikiem po świecie medycyny wschodniej i doradcą w dziedzinie zdrowia fizycznego, psychicznego i duchowego. Nie jest jednak ani psychoterapeutą, ani fizjoterapeutą, ani dietetykiem, dlatego nasze Centrum tworzą także inni specjaliści.